16 October 2014

NOVEL-NOVEL HASIL NUKILAN UMIE NADZIMAH
Saya bukan seorang yang meminati drama-drama tempatan terutama yang telah diadaptasikan. Tumpuan saya pada masa itu adalah pengetahuan am, agak boring juga diri saya ini. Saya terjerat didalam dunia ini pun secara kebetulan. Waktu itu heboh #ktar, Kerana Terpaksa Aku Relakan, drama adaptasi oleh Umie Nadzimah. 

Jadi untuk menghilangkan rasa curiga saya telah membeli buku novelnya. Satu perkataan, 'awesome'. Saya tidak langsung tidak mahu diganggu sewaktu membaca novel beliau. Kebetulan adaptasinya sedang keudara, tidak saya tertinggal walau satu episod. Kalau tertinggal, akan ke tonton untuk mengulang tayang kembali. 

Terang-terang saya cakap, novel beliau amat-amat bersahaja dan wataknya didalam novel beliau semuanya adalah watak hari-harian yang kita akan ketemu. Masalah konflik gembira dan segalanya adalah benda yang kita semua lalui sendiri didalam kehidupan kita sendiri. Beliau telah dapat mengubah persepsi saya terhadap drama dan novel tempatan. Terima kasih kak umie!!! 


NOVEL PERTAMA
PILIHAN MAMA
TERBITAN KAKINOVEL

Novel pertama yang dihasilkan, kesenambunga kepada cerpen yang telah beliau tulis beberapa tahun sebelum ini untuk Mingguan Wanita. Jalan cerita watak-watak didalam novel ini adalah realiti yang telah berlaku didalam kehidupan Umie Nadzimah sendiri. Beliau berkongsi cerita kerana itu sahaja yang boleh dia lakukan untuk semua menjadikan pedoman.

Sinopsis: